Skip to main content

Rhenguldet

Sagoopera i Dalamiljö

Plats: Dalhalla

År: 2013

Wagners Rhenguldet som sagoopera i Dalamiljö

Det är svårt att föreställa sig en arena så självklar som Dalhalla för att sätta upp Rhenguldet, den första delen i sagan om Nibelungens ring. Wagner själv skulle ha älskat Dalhalla. Råa, brutala stenväggar i kombination med den svarta himlen och stjärnorna högt där ovan. Smaragdgrönt vatten och tallarna som miniatyrer ovanför brottets kant. Det skapar en tidlös känsla, en plats för både gudar och människor, historia och framtid. Här kan man verkligen göra Rhenguldet på riktigt, med Rhendöttrar som simmar i den självlysande sjön och guldet belyst i en kase framför scenen. Med bergsklättrare som hänger efter bergsväggarna och med Mimes smedja som kastar eldsken över det mörka kalkstensbrottet.

Wagner började faktiskt skriva libretto till en opera som gick under arbetsnamnet “Die Bergwerke zu Falun”, byggd på en berättelse av E.T.A. Hoffmann, där handlingen var förlagd till just en nerlagd gruva i Dalarna! Tanken svindlar inför att få framföra hans musik i en miljö som inspirerade honom så mycket.

Med Rhenguldet i Dalhalla gjorde Marcus Jupither en bejublad regidebut.

 

Efter succéer med nyskriven svensk kammaropera som Silverfågeln, Kärlekskriget och Norrmalmstorgsdramat sätter Vattnäs Konsertlada i sommar upp Siljansringen – Wagners Rhenguldet i en tolkning med en uttalad ambition att locka såväl ungdomar och nya operabesökare som inbitna Wagnerälskare.

I Vattnäs kommer publiken att omringas av de jättar, dvärgar och gudar som befolkar Siljanstrakten efter att en meteorit för 380 miljoner år sedan skapade den krater som bildat en ring av sjöar, värdefulla mineraler och ett ovanligt vackert landskap – Siljansringen. Där möts nu gudar och Nibelungar i kampen om guldet och världsherraväldet, ett drama kretsande runt eviga frågor om etik och moral.

Ett sångarlag av högsta klass, dansare, statister och barn samt en mängd tekniska effekter förvandlas hela konsertladan till ett mystiskt skogsrike som hotas av gudarnas girighet.

Flera framstående svenska sångare rolldebuterar, bl.a. Johan Schinkler som Wotan och Fredrik Zetterström som Alberich. Freja och Froh sjungs av de unga stjärnskotten Maja Frydén och Simon Petersson. Mest överraskande är kanske att Anders J Dahlin från Leksand, en av världens ledande barocktenorer som gjorde succé som Pygmalion på Drottningholm i somras, här Wagnerdebuterar som Mime.

Medverkande

Wotan

Anders Larsson

Fricka

Anna Larsson

Freja

Anneli Lindfors

Loge

Göran Eliasson

Froh

Peter Gröning

Donner

Calle Lindén

Erda

Helene Ranada

Fafner

Johan Schinkler

Fasolt

Michael Schmidberger

Woglinde

Vivianne Holmberg

Wellgunde

Cornelia Bescow

Flosshilde

Beatrice Orler

  Produktionen

  Dirigent

  Patrik Ringborg

  Regi

  Markus Jupither

  Scenografi & Kostym

  Monika Frelin

  Producent

  Noomi Hedlund

  Teknisk producent

  P-J Jansson