Skip to main content

Kärlekskriget

av Ebba Witt-Brattström

Plats: Vattnäs

År: 2017

Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström

I sommar sätts Ebba Witt-Brattströms omtalade bok ”Århundradets Kärlekskrig” (Norstedts Förlag 2016) upp som opera med musik av Paula af Malmborg Ward, libretto av Mathias Clason och regi av Niklas Hjulström. ”Vattnäs är den nu helt regerande klanglådan för ny svensk opera, en akademi, ett lekrum, ett retreat! Där kan man skapa och sen få flytta det in i mer laddade teaterrum”, säger Mathias Clason som även svarar för scenografin. Kärlekskriget, som operan heter, produceras i samarbete med Västmanlands Länsteater.

I rollerna som Hon och Han ser vi Anna Larsson, alt och Lars Arvidson, baryton. Amelia Jakobsson, sopran, medverkar i rollen som Ivona, en karaktär som inte finns i boken utan tillkommit i operaproduktionen. Fredrik Burstedt återvänder till Vattnäs som dirigent och med sig har han en orkester med unga, begåvade musiker där vi återfinner flera bekanta ansikten från tidigare år.

Kärlekskriget spelades den 6 - 9 juli 2017


Ebba Witt-Brattström: ”Jag måste nypa mig i armen”

”Mathias Clason kontaktade mig angående min bok Århundradets kärlekskrig som Anna Larsson såg operapotentialen i. Jag måste fortfarande nypa mig i armen för att inte tro att det är en dröm: att Anna, en mezzosopran i världsklass som jag älskar, vill sjunga rollen som Hon. Vattnäs Konsertlada är ett centrum för nyskriven opera, så det är naturligt att operan får sin världspremiär där.

När jag gluttat över axeln på librettisten Mathias och sett hur fiffigt han knådat min text inser jag att detta verk, inte minst tack vare Paulas magnifika musik, blir en förhöjd och fokuserad variant som smaksätter mina ord med det som opera kan ge: fokus på känslosvängningarna. Kärlekens smärta och jubel, liksom, det betryckta hjärtats sång.”

Ebba Witt-Brattström, författare

Anna Larsson: ”Jag kände att det var en opera”

”Jag har alltid beundrat Ebba Witt-Brattström för hennes skärpa och klokskap och är väldigt intresserad av den feministiska födelsen och de reformer man har drivit fram i Sverige. När jag läste boken såg jag den som en modig bekännelse från en kvinna som utåt sett är väldigt mycket mer frigjord och stark än vad hon är innanför hemmets väggar. Jag hörde musiken. Jag kände att det var en opera, ett libretto. Jag dagdrömde om att få porträttera henne.

Då ringde Mathias Clason och sa att han fått rättigheterna av Ebba. Jag trodde inte det var sant och tackade ja utan att överhuvudtaget behöva betänketid. Det här måste bara få hända.”

Anna Larsson, konstnärlig ledare Vattnäs Konsertlada

Paula af Malmborg Ward: ”En universell historia”

”Det handlar inte om att lägga tillföra något till boken, utan om att fördjupa. Att gestalta människors relationer via musik, bild, sceniska uttryck och framförallt tajming är något helt annat än vars och ens lästa upplevelse. För mig som tonsättare är det viktigt att hitta teman som gäller oss alla, och som är universella och det här kammardramat är en sån universell historia. Vattnäs gör sig mer och mer berömt för nyskriven musikdramatik. Ett kammardrama som detta lämpar sig ypperligt för Vattnäs storlek och atmosfär. Idylliskt, men klaustrofobiskt om det vill sig illa.

Vattnäs är en en underbar liten institution som arbetar utifrån lust och egen konstnärlig övertygelse, utan omvägar. Dessutom har Vattnäs (läs Anna Larsson och Göran Eliasson) förmågan att knyta riktigt hungriga och dedikerade musiker och artister till sig. Jag ser väldigt mycket fram emot sommaren 2017”.

Paula af Malmborg Ward, kompositör

Medverkande

Han

Lars Arvidson

Hon

Anna Larsson

Ivona

Amelia Jakobsson

  Produktionen

  Tonsättare

  Paula af Malmborg Ward

  Libretto & Designer

  Mathias Clason

  Dirigent

  Fredrik Burstedt

  Regissör

  Niklas Hjulström

  Ljusdesign

  Jimmy Svensson

  Maskdesign

  Robin Karlsson

  Foajevärd

  Ellen Blanck

   Bilder från föreställningen

   Fotograf: P-J Jansson